همه چیز درباره هواپیما
«طیاره» به اینجا تغییرمسیر دارد. برای دیگر کاربردها، طیاره (ابهامزدایی) را مشاهده کنید.
هواپیمای جت مسافربری بوئینگ ۷۳۷
هواپیما یا طَیّارَه (از زبان عربی، رایج در فارسی افغانستان، فارسی ایرانی در قدیم و زبان ترکی عثمانی)[۱] نوعی هواگرد ثابتبال است که توسط موتور جت یا موتور پیستونی به پرواز در میآید. هواپیماها در اندازهها، گونهها و کاربردهای گوناگونی وجود دارند.
طیف گسترده استفاده از هواپیماها شامل استفادههای تفریحی و گردشگری، ترابری عمومی، نظامی و پژوهشی است و برخی نیز تولید شدهاند تا از راهدور به وسیلهٔ یک رایانه کنترل شوند؛ همانند پهپادها.
اولین پرواز کنترلشده که به وسیلهٔ یک موتور توانست نیروی رانش برای پرواز را بدست بیاورد، پرندهٔ رایت ۱ بود که در سال ۱۹۰۳ توسط برادران رایت در ایالات متحده آزمایش شد.
سالها قبل افرادی توانسته بودند دستگاههای پرندهای بسازند و حتی با آن پرواز کنند اما اختراع برادران رایت اولین وسیلهٔ پروازی بود که کنترل آن کاملاً در دست خلبان بود.
از آن زمان به بعد طراحی هواپیما به سرعت بهبود یافت بهطوریکه در جنگ جهانی دوم بسیار مورد استفاده قرارگرفت. اولین هواپیمای جت جهان ساختهٔ آلمان نازی به نام هاینکل هی ۱۷۸ (Heinkel He 178) و اولین هواپیمای جت مسافربری د هاویلند کومت (de Havilland Comet) بود که در سال ۱۹۵۲ ساخته شد.
بوئینگ ۷۰۷ نیز اولین هواپیمای مسافربری بود که از نظر تجاری توانست به موفقیت برسد و از سال ۱۹۵۸ تا ۲۰۱۰ برای بیش از ۵۰ سال در ناوگان ترابری هوایی بسیاری از کشورها خدمترسانی کند. در سال ۱۹۷۰ هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ ساختهشد و برای ۳۵ سال بزرگترین هواپیما مسافری جهان بود و از سال ۲۰۰۵ هواپیمای ایرباس آ-۳۸۰ این رکورد را در کلاس مسافربری در دست دارد.
همچنین بزرگترین هواپیمای جهان که کاربرد باربری دارد آنتونوف ۲۲۵ است که توسط شرکت اوکراینی ساخته شدهاست.
Comments
Post a Comment